Ik vond dat een mooie zin. Hester is bescheiden. Het verkleinwoordje “beetje“, daarmee doet ze zichzelf onrecht. Wie haar site (www.whellsoap.nl) bezoekt begrijpt waarom. Het besef dat als je met haar praat, hoe vanzelfsprekend de natuurlijke zeep voor haar is.
“Grappig”, lacht ze als ik een vraag stel. Voor Hester is het gesneden koek, en ze legt uit. “Zeep moet rijpen, 4-6 weken lang.” Met zo ’n proces moet je plannen. Hester draait markten en moet ook de zeep voorraad aanvullen. Dat is geen sinecure. Strakke planning is noodzaak.
Via een vriendin kwam ze tijdens de Corona periode in aanraking met het “zeep maken”, het raakte haar, en ze voelde zich verwant met vooral het natuurlijke product zeep. En ging er mee door. Ze vertelt over haar ervaringen met de directe consument. “Mensen hebben vaak geen idee. Als je natuurlijke zeep wilt maken, wat er allemaal in om gaat.” Blozend voel ik me aangesproken, want ik had geen idee. Natuurlijk zoals bijna iedereen die samenwerkt met ‘t LOU-vre is er de liefde of affiniteit voor wat je aanlevert, heeft het een duurzaam of ambachtelijk verhaal of allebei.
Hester die is opgeleid als grafisch vormgever werkt ook in Thermen Soesterberg waar ze het “klankschalenritueel” en daarnaast ook andere meditaties geeft. Het lichaam dat voornamelijk uit water bestaat kan resoneren op de klanken van de trillingen, en verzorgt daarom een perfecte ontspanning.
Het sluit mooi aan op het verhaal van de zeep. “Maar waar ik me vooral op verheug dat ik over een kleine week naar Costa Rica ga. Alles is al gepland. Misschien heb ik wel teveel gepland, maar daar ga ik wel uit komen.”
“In dit Universum is niet alles makkelijk. Maar het brengt je veel. Ik wil alleen maar de wereld een beetje mooier maken.”
Er is even een stilte. Ik laat het bezinken, zoals de loog de zeep na een proces verlaat van minstens 4 weken, en de klank trilt en echoot verder dan Thermen Soesterberg, uit Nepal en Tibet, legt Hester me uit, en ik geloof haar als ze zegt dat het goed ontspant.
Peter Bake